Granola vs. müsli. V čem je rozdíl?

Granola vs. müsli. V čem je rozdíl?

Pokud jste se někdy vydali na průzkum možností, které by obohatily váš jídelníček o zdravou, vydatnou a chutnou snídani, pak jste se s nimi stoprocentně setkali. A i když se vám na první pohled může zdát, že granola rovná se staré dobré müsli, prokřupejme se teď společně pár fakty, díky kterým budete mít mezi těmito snídaňovými revolucionáři jednou provždy jasno.

Müsli a granolu dělí 6326 kilometrů

Za úplně první várkou „oficiálního“ müsli stál švýcarský lékař a odborník na výživu Maximillian Bircher-Benner, který byl přesvědčen o tom, že „raw“ ovesné vločky namočené v džusu, smetaně nebo mléku prospějí lidskému zažívání a mj. pomohou lidem v léčbě tuberkulózy. Za granolou, respektive „granulou“, se ze švýcarského sanatoria musíme vydat přes oceán až do New Yorku, kde doktor James Caleb Jackson zavedl celozrnnou „granulu“ jako součást lázeňské léčby a hodlal díky živinám v ní obsažených postavit své pacienty na nohy. To se povedlo a teď müsli s granolou pomáhají každé ráno vstávat nám.

Rozdíl je v servírování

Zastavme se u müsli – nejčastěji se jedná o směs ovesných vloček, různých druhů ořechů, semínek a sušeného ovoce jako rozinek, datlí či meruněk. Lze ho podávat „po studenu“ (například s jogurtem), teplé (jako ovesnou kaši) nebo tradičně: namáčené přes noc (v mléku či džusu). Zato u granoly se počítá pouze s jednou servírovací variantou, a to studenou, zalitou čerstvým mlékem či přisypanou do oblíbeného jogurtu. Ale ten hlavní, nejkřupavější rozdíl, je ve způsobu přípravy.

Dokřupava propečená granola

Ačkoliv může mít granola stejný základ jako müsli – nálož ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce a semínek, na rozdíl od müsli se zapéká (s medem, sirupem, olejem či máslem), což má za výsledek dozlatova opečené a ve sladkém kabátu ukryté kousky, díky kterým se prokřupete k náloži živin potřebných pro všechny školní i pracovní povinnosti, meetingy, nákupy a zkrátka vše, co vám nový den přinese.

A jak si vedou ve výživových tabulkách?

To, zda si závislost na granole a müsli vyčítat či nikoliv, závisí na ingrediencích, ze kterých se umíchají. Běžný základ jako ovesné vločky, mandle, vlašáky, lískáče, kokos a různá semínka, je kromě řady minerálů a vitaminů bohatý také na bílkoviny a vlákninu, proto vás hned zrána energeticky nakopne a dobře zasytí. Pozor byste si ale měli určitě dávat na výrobky s přidaným cukrem nebo nezdravé tuky, které ke zdravému životnímu stylu rozhodně nepatří.

Produkty popisované v článku

Co řekli o granole?

"Granola skvěle nastartuje můj pracovní den. Přidávám jí do mléka a jogurtu nebo zobu samotnou."

Lenka Skarupová

Inspirace od ostatních